Verstopte patronen

Verstopte patronen in non-verbale communicatie. 

De nare ervaring waar client over sprak ging duidelijk gepaard met bepaalde bewegingen. Vooral zijn schouder schudde en ik vroeg hem daarom deze beweging uit te vergroten zodat het ook voor hem een duidelijk beeld werd, waardoor ik hem verder kon helpen.

Ik vroeg hem terug te kijken of hij deze beweging goed kent en of er nog meer vervelende ervaringen waren die gepaard gingen met deze beweging. Na een aantal voorbeelden werd duidelijk dat hij deze beweging onbewust erg goed kent.

Hier verder op doorgaand bleek dat hij vorig jaar met skiën zijn schouder heeft bezeerd, wat maar niet over wilde gaan.

Daar werd mij duidelijk dat hij onbewust iets van zich af wil schudden dat hij maar met zich meedraagt. Toen ik hem hiermee confronteerde herkende hij dit gevoel, het gevoel van een last wat alsmaar drukt op zijn schouders. Niet zo gek dat de zeurende pijn in zijn schouder hiermee niet over wil gaan.

 

Tijdens dit diepgaande gesprek waar client zich ontzettend kwetsbaar heeft opgesteld, werd alsmaar duidelijk dat client zich wilde bevrijden in een aantal situaties. Dit klinkt nu heel groot en door naast hem te staan heb ik hem kunnen helpen het kleiner te maken. Hij kan en vooral mag, anders reageren in confronterende situaties. 

 

Ik vind het zo bijzonder dat je duidelijk een last met je mee kunt dragen dat zich tevens uit in lichamelijke klachten. 

Door dit inzicht kan ik mijn client helpen mee te bewegen naar wat het is wat hij altijd maar met zich mee draagt en wat letterlijk voelt als een last.

Welk patroon zit erin verborgen en op welke manier houdt hij dit in stand? En hoe komt het dat hij dit in stand houdt, want het is zijn manier van overleven, zijn strategie, welk hij zichzelf ooit heeft aangeleerd.

 

Na dit ontdekt te hebben werd het duidelijk dat het ooit heel behulpzaam voor hem was.

Van deze onbewuste beweging is hij zich nu ook bewust geworden, daarmee kan hij een patroon gaan doorbreken welk naast zijn bevrijde gevoel ook zal zorgen voor verlichting in zijn schouder, toch mooi meegenomen ;)

 

Dit is een voorbeeld van hoe onbewust je je kunt zijn van verstopte patronen in je non-verbale communicatie, die ooit helpend waren en zo veilig voor je voelde en je nu tegenwerken, zelfs in de vorm van een schouderfractuur. Of het altijd zo makkelijk werkt, nee, helaas niet, ik adviseer ook altijd je huisarts te raadplegen. Wel laat het duidelijk zien dat je lichaam je verteld hoe het met je gaat en je dit ten alle tijden serieus moet nemen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0