Wat levert kwetsbaarheid je op?

Patronen

In mijn werk kom ik het constant tegen, patronen en hardnekkig ook.

Patronen is een overlevingsmechanisme, ze horen bij je, zijn zo gevormd je verder te helpen in het leven en ze zijn veilig. Dat maakt ook dat ze lastig te doorbreken zijn. 

Wat als die patronen je niet verder meer helpen en je juist gaan tegenwerken? 

Inzicht helpt je dan om jezelf beter te begrijpen en ook om er anders mee om te leren gaan en open te staan voor je kwetsbaarheid. 

In je patronen zitten je competenties, in je kwetsbaarheid zit je kracht. 

 

Wat maakt dat je kwetsbaar opstellen zo lastig is, heeft te maken met de opbouw van hoe patronen gecreëerd worden. Pakweg zijn er drie lagen die een "patroon maken";

 

Laag 1: Je gezin van herkomst, hier heb je als klein kind geleerd hoe in het leven te staan. Genoeg voorbeelden van de mensen die het dichts bij je staan en het zo te doen zoals het je wordt voorgeschoteld. 

 

Laag 2: Gebeurtenissen, deze heb je nodig om een patroon te doen ontwikkelen en er op te reageren.

 

Laag 3: Veiligheid creëren. Door de gebeurtenissen is er een natuurlijke reactie om jezelf veilig te wanen, je kwetsbaarheid maakt ruimte voor het overlevingsmechanisme. 

 

Als jij bijvoorbeeld de drive hebt om het altijd heel goed te willen doen, tot perfect aan toe, is het natuurlijk heel lastig om dit los te laten. Inzicht, is al een eerste grote stap. Vaak herken je deze drive in kleine of grote mate terug in 1 van je ouders. Door een gebeurtenis waar het onveilig was, heb je de keuze gemaakt om het maar heel goed te doen, want... (- dan werd je gezien - werd je geaccepteerd etc..) Omdat dit zo goed werkte en je er zo goed in bleek te zijn, zette je het keer op keer in..totdat je jezelf tegenkomt en je opgebrand thuis komt te zitten, of geen verbinding voelt met je partner, of er een scheve verhouding in vriendschappen zijn ontstaan. Dit dwingt je als het ware die patronen onder de loep te nemen en ze aan te gaan.

En wat zou kwetsbaarheid je dan opleveren?

Reactie schrijven

Commentaren: 0